Kako kalibrirati higrometar?

Prvo biste trebali provjeriti ima li higrometar funkciju kalibriranja, budući da čak i neki analogni i digitalni higrometri ne pružaju takvu mogućnost. Analogni higrometri koji se mogu kalibrirati imaju vijak na stražnjoj strani koji se može upotrijebiti za kalibriranje. Za digitalne higrometre pogledajte upute proizvođača. Kao što je opisano u Koja je najbolja vrsta higrometra?, analogni higrometri posebno su osjetljivi na vibracije i moraju se redovito kalibrirati.

Sljedeće uobičajene metode kalibracije mogu se upotrijebiti i za analogne i za digitalne higrometre:

  • Metoda sa soli: Napunite posudu vodom tako da je dno prekriveno otprilike 5 milimetara. Zatim napravite zasićenu otopinu soli, tj. otprilike 40 grama soli na 100 ml vode. Stavite čašu s otvorom okrenutim prema dolje u posudu i zatim stavite higrometar na nju. Zatvorite posudu nepropusnim poklopcem otprilike četiri sata. Od najveće je važnosti da temperatura ostane nepromijenjena tijekom ovog procesa. Temperatura bi trebala biti između 19 i 21 °C. To će rezultirati sa 75 % razine RV unutar posude. Za sljedeći ćete korak morati biti brzi: stavite higrometar u ruku i odmah ga namjestite da očitava 75 %. Ako vam bude predugo trebalo da ga namjestite na 75 %, neće biti točan. Što vam duže bude trebalo i što je vaš higrometar osjetljiviji na promjene, to će rezultat kalibracije biti manje točan.

  • Metoda s mokrom krpom: Sljedeća metoda nije toliko točna, ali je brža i lakša od metode sa soli. Referentna je vrijednost ovdje 100 % relativne vlažnosti. To se simulira pomoću mokre krpe koja se omota oko higrometra. Ostavite higrometar zamotan u krpu sat vremena i zatim namjestite vlažnost na 100 %.

Koliko dugo treba ostaviti cigare da...


Koja je najbolja vrsta higrometra?