Higrometri i termometri

Higrometri i termometri

Visokokvalitetni ovlaživač najbolji je način da osigurate da se vaše cigare čuvaju u idealnoj klimi, ali nažalost, nisu svi ovlaživači tako dosljedni kao što se očekuje. Dakle, dodavanje higrometra i termometra vašem humidoru omogućuje vam da pažljivije pratite razinu vlažnosti i temperaturu te osigurate da su vaše cigare uvijek u savršenom stanju za pušenje.


Što je higrometar?

Higrometar jednostavno mjeri relativnu vlažnost. Od najmanjeg stolnog humidora do velikih ormarića za humidore, higrometri vam pokazuju razinu vlažnosti vašeg prostora za pohranu cigara i daju vam dodatni mir jer su vaše cigare uvijek sigurne u idealnom okruženju.

Vrste higrometara

Higrometar se može pokazati snažnim saveznikom u kombinaciji s jednim od brojnih pouzdanih ovlaživača na tržištu. Radi se samo o pronalaženju onog što odgovara vašim potrebama. Kao i kod ovlaživača, postoji puno različitih stilova između kojih možete birati. Svaki higrometar, međutim, spada u jednu od dvije vrste: analogni ili digitalni.

Analogni higrometri

Ovi tradicionalni higrometri najčešće se upotrebljavaju u humidorima za cigare zbog svoje pouzdanosti i klasičnog izgleda. Većina analognih higrometara ima brojčanik i strelicu koja pokazuje trenutnu razinu vlažnosti. Međutim, nisu svi analogni higrometri jednaki, budući da su neki prikladniji za pohranu cigara od drugih.


Postoje tri različite vrste analognih uređaja:

 • Higrometri s metalnom oprugom
 • Higrometri s prirodnom dlakom
 • Higrometri sa sintetičkom dlakom

  Higrometri s metalnom oprugom konstruirani su oko metalne opruge koja se namotava ili odmotava ovisno o razini vlažnosti. Iako funkcioniraju u vrlo kratkom roku, ti higrometri općenito su najjeftinije i najmanje pouzdane opcije za pohranu cigara.

  Higrometri s prirodnom dlakom nude točnije očitanje vlažnosti od svojih parnjaka s metalnom oprugom, koristeći se prirodnom dlakom umjesto opruge. Kosa se širi i skuplja s vlagom, pomičući iglu na prednjoj strani brojčanika kako bi vam pokazala trenutnu relativnu vlažnost. Iako su točniji od higrometara s metalnom oprugom, ti uređaji zahtijevaju povremeno ponovno kalibriranje.

  Higrometri sa sintetičkom dlakom po funkciji su gotovo identični higrometrima s prirodnom dlakom, osim upotrebe materijala od sintetičke kose koji zahtijeva malo ili nimalo ponovne kalibracije. Ti uređaji nude najveću točnost i najmanje održavanja od svih analognih higrometara. Higrometri njemačke izrade sa sintetičkom dlakom, kao što je adorini precizni higrometar s dlakom za humidor, preferirana su analogna ponuda za humidore za cigare.

  Digitalni higrometri

  Uz zaslone koji se lako čitaju i često s ugrađenim termometrima te višestrukim postavkama kontrole klime, digitalni higrometri postali su sve popularnije opcije za humidore za cigare. Elektronički senzori rade umjesto dlaka ili opruga za mjerenje razine relativne vlažnosti.


  Digitalni uređaji optimizirani za humidore za cigare i raspone vlažnosti iznad 65 %, kao što je adorinijev elegantni kompaktni digitalni higrometar, nude najpouzdaniju točnost. Međutim, čak i najsuvremeniji digitalni higrometar može odstupati za 2 ili 3 postotna boda. Koje god bodove digitalni higrometri mogli izgubiti zbog svoje točnosti ili veće cijene, više nego nadoknađuju svojom jednostavnom upotrebom i svestranošću.

  Ako želite praktičnost digitalnog zaslona s malo ili nimalo potrebnog održavanja, onda su digitalni higrometri pravi izbor. Ako više volite najveću preciznost, onda su analogni higrometri sa sintetičkom dlakom najbolji izbor.

  Termometri

  Glavni fokus spremišta za cigare uvijek bi trebao biti na razini vlažnosti, ali temperatura može igrati ulogu u razini vlažnosti i očuvanju cigara. Dakle, može biti korisno pratiti temperaturu humidora za cigare ili prostora za pohranu pomoću termometra.

  Iako ništa ne govori da ne možete držati cigare hladnijima ili toplijima od sobne temperature, drastične promjene temperature mogu biti štetne za vaše cigare. Vrućina posebno može prouzročiti probleme jer više temperature u kombinaciji s visokom vlažnosti stvaraju idealne uvjete za izlijeganje zakletog neprijatelja ljubitelja cigara: duhanara.

  Držati cigare stalno na sobnoj temperaturi ili blizu sobne temperature je poželjno, tako da vam upotreba termometra pomaže da budno pratite klimatske promjene, ograničavajući mogućnost zaraze duhanarom i druge čimbenike koji bi inače mogli oštetiti vašu kolekciju cigara.

  Jesu li termometri potrebni za čuvanje cigara?

  Ne, ali termometri sigurno pomažu u tome i daju dodatni mir vašem iskustvu pohranjivanja cigara. Srećom, mnogi digitalni higrometri dostupni danas, kao što je najprodavaniji adorini digitalni higrometar i termometar, također imaju integrirane termometre. Dakle, umjesto dodatnog troška, to je bonus. Svi su na dobitku.

  Vlažnost i temperatura na vaš način

  Bez obzira na vrstu koju odaberete, higrometri i termometri neprocjenjivi su alati koji vam pomažu da na najbolji način sačuvate svoje cigare u idealnom okruženju. Neka vaše cigare budu pripremljene i spremne za akciju i budite uvjereni da je sve kako treba uz savršeni higrometar i termometar za vaš humidor za cigare.


Sve cijene već uključuju PDV.. Besplatna dostava od 99,00 €. Za vrijednost narudžbe ispod 99,00 € primjenjuju se dodatni troškovi dostave. Precrtane cijene predložene su maloprodajne cijene.