Koja je najbolja vrsta higrometra?

Pomoću higrometra mjeri se razina relativne vlažnosti (RV) unutar humidora. I digitalni i analogni higrometri mogu postići vrlo precizne razine točnosti unutar određenog raspona vlažnosti. Higrometri se proizvode uzimajući u obzir te posebne raspone vlažnosti. Za pohranu cigara osnovna razina RV razmjerno je visoka: od 68 do 75 %. Higrometri koji se proizvode za standardnu unutarnju ili vanjsku uporabu ne prave se s visokim razinama vlažnosti na umu, zbog čega su posebno dizajnirani higrometri neophodan dio svakog humidora.

Među različitim analognim higrometrima, oni koji upotrebljavaju sintetičko vlakno najbolji su izbor. Razina vlažnosti određuje se mjerenjem širenja sintetičkog vlakna. Postoji manje od pet proizvođača širom svijeta koji su upoznati sa složenim procesom proizvodnje ovih fino podešenih instrumenata. Gotovo svi ostali analogni higrometri mjere razinu vlažnosti pomoću metalne spirale. Ta je metoda vrlo neprecizna i može dovesti do odstupanja od +/- 5 %, čak i s dobro kalibriranim higrometrima. Higrometri s metalnim spiralama trebali bi se zamijeniti što je prije moguće preciznijim higrometrom.

Među digitalnim higrometrima postoji niz proizvoda koji nude različite razine točnosti. Digitalni higrometri nisu u osnovi ni na koji način točniji od analognih. Pravilno kalibriran higrometar s vlaknom obično je znatno točniji od jeftinog digitalnog higrometra. Međutim, digitalni higrometri manje su osjetljivi na vibracije i trebat će ih rjeđe kalibrirati. Većini jeftinih digitalnih higrometara u potpunosti nedostaje funkcija kalibriranja, što znači da su, nakon dulje uporabe, stalna odstupanja od stvarne razine RV neizbježna. Prilikom kupnje higrometra trebate se pobrinuti da se model koji odaberete može kalibrirati. Kvaliteta digitalnih higrometara temelji se na koordinaciji između nekoliko ključnih komponenti. Senzor vlage igra značajnu ulogu, a upotreba senzora lošije kvalitete često je razlog za ograničen vijek trajanja, čak i kod inače pouzdanih digitalnih higrometara. Također treba napomenuti da će skupi, precizni higrometar dizajniran za laboratorijsku uporabu često mjeriti s točnosti od +/- 2 %.

Prilikom mjerenja razina vlažnosti, ne očekujte jednaku točnost kao kod mjerenja temperature.

Kako kalibrirati higrometar?


Koje tekućine trebam upotrebljavati...