Što s plijesni u humidoru?

Uz duhanara, plijesan je vjerojatno najveća prijetnja cigarama pohranjenim u humidoru. Ako mislite da na vašim cigarama raste plijesan, ne paničarite, možda je samo cvjetanje cigara.

Cvjetanje cigara proteinski je spoj koji izgleda baš poput plijesni većini ljudi, ali potpuno je bezopasan i može se lako ukloniti s omota cigare pomoću četke. Međutim, cvjetanje cigara može biti pokazatelj prevlažne klime za vaše cigare. Plijesan bi onda bila sljedeća faza, ako se vlažnost uspješno ne spusti.

Kako prepoznati plijesan? Svatko je u nekom trenutku imao pljesnivi kruh u rukama. Cigare s plijesni slično izgledaju: sivkasto-zelene, s prevlakom nalik krznu, koja se također može djelomično ukloniti četkom, ali ostavlja mrlje za sobom. Suprotno cvjetanju cigara, plijesan će također dugoročno utjecati na drvenu oblogu vašeg humidora. Ako u humidoru ima pljesnivih cigara, imat će ustajali miris.

Kad se pojavljuje plijesan? Ako imate plijesan na cigarama, razina vlažnosti unutar humidora vjerojatno je bila na više od 80 % nekoliko tjedana. Ako to možete isključiti izvan svake sumnje, vjerojatno je riječ o cvjetanju cigara.

Što učiniti s plijesni? Ako ste prepoznali plijesan, morat ćete temeljito provjeriti svaku cigaru i, nažalost, riješiti se svih cigara koje su zahvaćene. Cigare koje izgledaju nedirnute trebalo bi pažljivo provjeriti sljedeći put kad otvorite humidor. Čak i ako plijesan nije očito zahvatila drvo humidora, trebali biste ga temeljito očistiti suhom krpom kako biste uklonili sve spore plijesni. Kako biste iskorijenili sve tragove plijesni, upotrijebite sušilo za kosu. Spore će uginuti ako su izložene temperaturama iznad 50 °C.

Kod visokokvalitetnih humidora unutarnje stijenke mogu se izbrusiti brusnim papirom.

U ovom trenutku trebali biste također provjeriti sustav za ovlaživanje. Bilo da je spužva ili akrilni polimer, aktivni ili pasivni sustav - trebali biste otvoriti ovlaživač i pažljivo ga očistiti. Ako je spužva zahvaćena, trebalo bi je ukloniti i zamijeniti. U našoj trgovini možete kupiti akrilnu polimernu zamjensku spužvu. Čak i ako ne nađete vidljive tragove da je ovlaživač zahvaćen, svejedno se visoko preporučuje zamjena sredstva za ovlaživanje (spužva itd.) u ovlaživaču kako biste smanjili rizik od ponovnog izbijanja i temeljito čišćenje čitavog sustava za ovlaživanje.

Kako mogu popraviti uzroke? Često je sam sustav za ovlaživanje odgovoran. Bilo zbog toga što je prevelik za humidor ili su mu cigare preblizu pohranjene. Mogli biste razmotriti kupnju sustava za ovlaživanje prilagođenog veličini humidora i količini cigara pohranjenih u njemu, idealno elektronički sustav za ovlaživanje, koji omogućuje precizniju kontrolu razine vlažnosti i cirkulacije zraka.

Pročitajte također naše preporuke za previsoku vlažnost u humidoru.

Koji je najbolji sustav za...


Zašto upotrebljavati samo destiliranu...