Koji je najbolji način za pohranu cigara na duže vrijeme?

Posljednjih godina zanimanje za starenje ili sazrijevanje cigara uvelike se povećalo. Razni proizvođači cigara sada stavljaju na tržište cigare koje su sazrijevale nekoliko godina, često u ograničenim izdanjima. Slično kao kod dobrih vina, dugotrajna pohrana većine vrhunskih cigara vodi do pozitivne promjene u okusu. Taj se proces općenito naziva starenjem. Arome postaju izraženije, cjelokupan je okus skladniji, a cigara gubi neželjenu žestinu. Međutim, budući da se cigare općenito ne nude u različitim fazama zrelosti, ljubitelji su prepušteni svojim vlastitim izumima i moraju sami organizirati dugotrajnu pohranu svojih omiljenih cigara. Za razliku od cigara namijenjenih za neposrednu potrošnju, malo niža razina vlažnosti od 63 do 70 % preporučuje se za dugotrajnu pohranu. To također smanjuje rizik od zaraze duhanarom i razvoja plijesni unutar humidora.

Elektronički sustav za ovlaživanje, posebno osmišljen za cigare, poput onih koji se upotrebljavaju u ormarićima za cigare, ali i onih za najbolje stolne humidore, apsolutno je neophodan za dugotrajnu pohranu. Osigurava ujednačenu klimu unutar vašeg humidora pomoću redovite cirkulacije zraka, učinkovito sprječavajući stvaranje povišenih razina vlažnosti u humidoru, što u konačnici može dovesti do stvaranja plijesni.

Za dugotrajnu pohranu cigare treba čuvati u njihovoj originalnoj kutiji. Kutije s 50 cigara naročito su popularne među skupljačima cigara. U zatvorenoj kutiji cigare će postupno sazrijevati, a njihovi će okusi dozreti i produbiti se.

Većina vrhunskih cigara može se pohraniti gotovo neograničeno unutar spomenutog raspona vlažnosti, a većina će cigara doživjeti pozitivnu promjenu u okusu tijekom godina. Općenito se preporučuje pohranjivanje cigara u hunidoru 6 do 12 mjeseci nakon kupnje. Starenje se obično odnosi na pohranu cigara minimalno 2 godine.

Pravilna razina vlažnosti unutar...


Gdje je najbolje mjesto za...