Što ako je razina vlažnosti u humidoru previsoka?

Prekoračenje preporučene atmosferske vlažnosti u kratkom razdoblju nije razlog za brigu i često ga mogu uzrokovati povišene vanjske temperature ljeti.

Međutim, ako se razina vlažnosti ustali iznad 75 % duže razdoblje, treba poduzeti sljedeće mjere:

  • Kalibrirajte higrometar kako biste bili sigurni da se prikazuje pravilna razina vlažnosti. Analogni higrometri vrlo su osjetljivi na vibracije i treba ih redovito kalibrirati.
  • Ostavite humidor otvoren nekoliko sati i razina vlažnosti ponovno će pasti. Ako je potrebno, ponovite proces nakon nekoliko dana ukoliko je razina vlažnosti još previsoka.
  • Provjerite sustav za ovlaživanje. Ako je napunjen u posljednjih 7 dana, možda ovlaživač ispušta previše vlage u odnosu na veličinu hunidora. Zatim se pobrinite da napunite ovlaživač malo manjom količinom vode ili zamijenite ovlaživač manjim modelom ili ovlaživačem s prilagodljivim ventilacijskim otvorima. Mnogi sustavi za ovlaživanje kao što su adorinijevi i Elie Bleuovi, omogućuju vam da namjestite koliko će se otvori ovlaživača otvoriti. U tom slučaju treba ih gotovo potpuno zatvoriti, ostavljajući samo najmanji otvor.
  • Ako se povećana vlažnost podudara s toplim, vlažnim ljetnim mjesecima, mogli biste razmisliti o privremenom premještanju humidora u podrum, pogotovo ako takva klima potraje nekoliko tjedana.
  • Rotirajte cigare u humidoru. Cigare koje su jako blizu sustava za ovlaživanje vjerojatno su vlažnije od onih u donjim slojevima. Pokušajte ih premještati okolo.

Na razini relativne vlažnosti višoj od 75 % vjerojatnost od cvjetanja duhana ili čak razvoja plijesni znatno se povećava.

Zašto upotrebljavati samo destiliranu...


Pravilna razina vlažnosti unutar...